George Orwell och 1984

George Orwell är en författare från Storbritannien som föddes år 1903. Han anses som en av de viktigaste politiska samtidsförfattarna och hans böcker har uppskattats både på grund av dess spänning och underhållsvärde, men också eftersom de ofta har viktiga synpunkter på samhället och samtiden. Hans mest kända verk är Djurfarmen och 1984 som båda behandlar samhälle och politik.

Romanen 1984 skrev Orwell år 1945 och är en dystopiskt framtidsskildring av ett framtida samhälle. Detta är ett samhälle som styrs av en kommunistisk diktatur av ett parti som bara benämns som “partiet”. Det är ett utpräglat övervakningssamhälle där staten övervakar allt man gör och manipulerar och kontrollerar människorna. Man använder sig av så kallat “nyspråk” som innebär att man bland annat inte använder negativa ord. Exempelvis säger man “obra” istället för dåligt och så vidare. Samhället som skildras i romanen styrs av “Storebror” som ingen riktigt vet vem det är. Man vet bara att man övervakas av honom. Romanen har haft en enorm betydelse bland annat i debatten om övervakning. Bland annat används begreppet storebrorssamhälle än idag. Begreppet “minneslucka” har också sitt ursprung i romanen. Romanen aktualiseras hela tiden på nytt och är kanske särskilt relevant idag där övervakningen bland annat på internet ökar ständigt.

George Orwell var trots sin kritik av kommunismen egentligen en anhängare av vänstern och skrev bland annat regelbundet artiklar i vissa vänstertidningar. Även boken Djurfarmen kan ses som en kritik av det sovjetiskt kommunistiska samhället. Han har också skrivit andra böcker samt en hel del essäer, men ingen av dessa har kommit i närheten av samma popularitet som 1984 och Djurfarmen. George Orwell led av sjukdom fram och tillbaka under större delen av sitt liv, bland annat av tuberkulos. I slutet av sitt liv åkte han fram och tillbaka till sjukhus. Han dog år 1950, endast 46 år gammal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *