Allmänt om skönlitteratur och författare

Bokbranschen har upplevt en viss kris de senaste åren efter att man börjat föredra andra typer av underhållning. Idag är det många fler som ser på filmer, TV-serier eller spelar datorspel istället för att läsa böcker. Det beror kanske på att många tycker att det är mindre ansträngande och kanske till och med mer underhållande. Men det beror också på att folk i allmänhet inte har lika mycket tid att läsa. Det är synd, böcker är nämligen en väldigt särskild form av underhållning där en författare kan uttrycka sig på djupet och där läsaren själv får leva sig in i boken och föreställa sig allt som händer.

Att läsa böcker leder dessutom till ett större ordförråd och en bättre förståelse för språket. Författare brukar nämligen vara mästare på att behärska språket. Det vet alla som har läst August Strindberg eller Selma Lagerlöf. Det har nog blivit svårare än det var tidigare att leva som författare, dels eftersom det inte är lika många som läser längre och dels eftersom det finns väldigt många som vill bli just författare. Det har dock alltid varit svårt att leva som författare, för att kunna leva och tjäna pengar på det har man antingen behövt skriva otroligt bra eller ha bra kontakter för att nå ut på marknaden.

Skönlitteratur och romaner är den typ av böcker som är skrivna på ett konstnärligt sätt och storyn är ofta påhittad. Det betyder dock inte att de saknar värde ur ett lärande perspektiv. Man kan nämligen föra fram mycket budskap i böcker beroende på hur storyn ser ut och hur de olika karaktärerna i böckerna agerar. Det är vanligt att filosofer har nått ut med sin filosofi i just romanform, existentialismen är ett sådant exempel där författaren Albert Camus bok Främlingen är en roman som samtidigt förmedlar ett filosofiskt budskap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *