Albert Camus och “Främlingen”

Albert Camus var en fransk algerier som föddes år 1913 i Mondovi. Han var filosof och författare och har bland annat mottagit nobelpriset i litteratur. Han behandlade ofta ämnen så som ångest och vilsenhet och är en av existentialismens viktigaste förgrundsfigurer vilket kan märkas i hans behandling av livets meningslöshet och hur man bör hantera det. Slumpmässighet, absurditet och nihilism är genomgående teman i hans verk.

Ett verk som konstnärligt sett har varit ett av existentialismens viktigaste verk är Främlingen som gavs ut 1942. Handlingen kretsar kring en vanlig vit fransk algerier under kolonialismens tid i Algeriet. Huvudpersonen kallas för Mersault som är en person som inte verkar bry sig om någonting. Allting är egentligen meningslöst så inget spelar någon roll vilket ger en viss frihet men också vissa moraliska överväganden. Han mest är och driver omkring och låter saker och ting hända. Boken kretsar också kring det problematiska i den koloniala världen. Ursprungsbefolkningen i Algeriet där boken utspelar sig avbildas alltid som bakgrundsfigurer som finns där men som inte kan uttrycka sig. Det finns ett missnöje hos dem som de vita kolonialisterna i landet inte låtsas om. På grund av Mersaults likgiltighet döms han sedermera till döden efter att ha skjutit ihjäl en algerier på en strand.

Albert Camus ses av många som en av de viktigaste författarna för den så kallade nya romanens framväxt. Han har både inspirerat och inspirerats av många filosofer så som bland annat Friedrich Nietzsche och Jean Paul Sartre. Camus dog i en bilolycka år 1960 vid 46 års ålder tillsammans med sin förläggare som körde bilen. Han ligger idag begravd i Lourmarin i Frankrike.

Andra stora verk som skrivits av Albert Camus är bland annat Pesten, Fallet, En lycklig död och Den första människan. Det sistnämnda verket blev dock aldrig fullbordat men har givits ut ändå.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *